26 Kasım 2018 Pazartesi

Ağrı'nın Meşhur Yemekleri


abdigor-koftesi.jpeg
Abdigor Köftesi
Ağrı yöresinin en meşhur yemeği şüphesiz ‘Abdigor Köftesi’dir. Kırmızı et, soğan, yumurta ve çeşitli baharatların kullanılmasıyla yapılır. Ağrı’da tadına bakacağınız ilk lezzet olmalı.
gosteberg-et.jpg
Goşteberg Et
Yapılışında kuzu eti, soğan, tereyağı, salça ve Goşteberg otu kullanılır. Bahsettiğimiz gıdalar bir hayvan postuna doldurulur ve üzerine nemli toprak kapatılarak üst kısmında ateş yakılarak pişmeye bırakılır. Aynı zamanda bu yemek yörede ‘buğulama’ olarak da anılır. Bu mükemmel tadı denemeyi unutmayın.
selekeli-(sac-kavurma).jpg
Selekeli (Saç Kavurma)
Genç oğlak ya da kuzu etinin tereyağı ve sarımsaklı yoğurtla hazırlanmasıyla yapılır. Çok lezzetlidir ve Ağrı’da tadına bakacağınız önemli lezzetlerdendir. Taze oğlak veya kuzu eti, sarımsaklı yoğurt ve tereyağından yapılır. Hazırlanışı; taze et doğranır, içine tereyağından eritilmiş salça konulur. Bu şekilde kızartılan et indirilip bir süre dinlendirilir, üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek servis yapılır.
ayranasi.jpg
Çorba şeklinde bir yemektir. Kabuksuz buğday, ayran, doğranmış kabak ve nane ile yapılır.
alabalik.jpg
Alabalık
Ağrı Balık Gölü ve çevredeki dere ve çaylar kızıl alabalık yönünden hayli zengindir. Yaz kış burada tutulan balıklar sofralara renk katmaktadır. Balık kızartma, buğulama şeklinde yemekler daha fazla yapılmaktadır. Bu balıktan yapılan yemeklerin hastalıklara derman olduğu düşünülmektedir.
pisi.jpg
Pişi (Bişi) Erdek
Hamurun şekillendirilerek bir süre sonra kızarmış yağda pişirilmeye bırakılmasıyla yapılır. Pişme işlemi hamur tamamen kızarıncaya kadar devam eder.
kete.jpg
Kete
Saç üzerinde pişirilen yufkaya kete denilmektedir. Ne yufka kadar ince ne de lavaş kadar kalındır.
hasil.jpg
Haşıl
Dövülmüş buğday tereyağı ve sarımsaklı yoğurttan elde edilen bu lezzet genellikle sofraların baş tacıdır. Ağrı’da misafirseniz bu yemeği kesinlikle görürsünüz.
hengel.jpg
Hengel
Mantıya benzer özellikler taşıyan hengel yörede en çok sevilen hamur yemeğidir. Ağrı ziyaretiniz sırasında acıkırsanız mutlaka deneyin.
eriste-001.jpg
Erişte
Kesilmiş hamur ve yeşil mercimekle yapılan bir yemektir. Ek olarak patates de kullanılır. Yöreye ait tadılması gereken lezzetlerden biridir.
kuymak.jpg
Kuymak
Kuymak, mısır unu ve buğday unundan elde edilen bir tatlıdır. Ağrı’da tatlı bir şeyler atıştırmak istediğiniz zaman bu lezzeti deneyebilirsiniz.
beyaz-bal-.jpg
Beyaz Bal
Çiçek balı denildiğinde akla Ağrı yöresi gelmektedir. Bu bölgedeki yaylalarda elde edilen ‘beyaz bal’ çok lezzetlidir. Ağrı’nın her yerinde temin edebileceğiniz bu lezzeti mutlaka deneyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kayseri'nin Meşhur Yemekleri

Yöresel Kayseri Lezzetleri Yalnızca mantının bile onlarca çeşidinin yapıldığı Kayseri’de, tadabileceğiniz lezzetlerin sınırı yok. Damak t...