1. Urfa Kebabı
Türkiye’nin en meşhur kebap türlerinden biridir. Zırhta çekilmiş koyun etinden hazırlanır. Yörenin etinin ve baharatlarının karışımıyla lezzetli bir tat oluşur.
2. Lahmacun
Lahmacun Türkiye’nin bir çok yerinde yapılır. Ancak Urfa’ya özgü lahmacunun en önemli özelliği sarımsak olmamasıdır.
3. İsot Çömleği
Narlar soyulup taneleri ayrılır ve ezilerek suyu çıkarılıp süzülür. Soğan, biber, domates, nar suyu ve kuşbaşı et çömleğe konur. Urfa’da bu yemek genelde fırınlara gönderilir ve odun ateşinde pişirilir.
4. Mırra
Yörede çok sevilen ve tüketilen Araplara özgü bir kahve cinsidir. Çok acı ve koyu olması nedeniyle küçük fincanlarda tüketilir.
5. Şıllık Tatlısı
Hazırlanan krepin içerisine ceviz ya da fıstık konularak sarılır ve rulo haline getirilir. Üzerine sıcak şerbet dökülerek servis edilir.
6. Çiğ Köfte
Urfa denince akla ilk gelen yemeklerden biridir. Urfa kent merkezinde yöreye özgü isotlu lezzetli çiğ köfte yiyebileceğiniz lokantalar bulabilirsiniz. Bulgur ve et karışımından yapılır.
7. Bostana
Kebapların yanına gelen lezzetli bir salata türüdür. Aslında rendelenmiş domatesin içerisine kırmızı, yeşil biber, soğan, sumak, nane gibi baharatlar katılır. Nar ekşisi ve zeytinyağı da karıştırılan bu salatının bir diğer adı da avrat salatasıdır.
8. Duvaklı Pilav
Önce patlıcanlar hafif pişirilir. Daha sonra kıyma kavrulur. Patlıcanın üzerinde kavrulmuş kıyma ve pilav eklenerek servis edilir. Önemli günlerde yapılır.
9. Haşhaş Kebabı
Zırhta çekilmiş kıymadan yapılan bir kebap türüdür. İnce ince şişlere dizilerek pişirilir. Şişe dizilmesi ve etin kıyma gibi küçük küçük kesilmesi marifet ister.
10. Arap Lebeni
Aslında yoğurt çorbası da denilebilir. Urfa ve Mardin yöresinde çok sık yapılan bu çorbaya yoğurt ve buğday katılarak yapılır. Üzerine kuru nane eklenir.
11. Keme Kebabı
Yılda bir ay çıkan keme mantarından yapılan lezzetli bir kebaptır.
12. Borani Çorbası
Nefis bir yöresel çorbadır. İçerisinde kuşbaşı et, nohut, börülce ve pazı sapı vardır. Birçok baharatla lezzetlenen bu çorbayı mutlaka denemelisiniz.
13. Patlıcan Kebabı
Urfa'nın en önemli lezzetlerinden biri olan patlıcan kebabı, birecik patlıcanından yapılır. Diğer patlıcan kebaplarının yanı sıra soğan ve salça koyulmaz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder